Zapali jednu svijeću za mene

Zapalimo svijeće na svojim prozorima ili na prikladnom mjestu u sjećanje na dan pada herojskog grada Vukovara te im tako podajmo počast.  Sa žrtvama Vukovara ujedinjujemo i svoje žrtve rata. U mnogim gradovima i mjestima se pale svijeće povodom obilježavanja 23. godišnjice pada Vukovara, „Grada Heroja“. U spomen na 18. studenoga 1991., dan kada je nakon tromjesečnog potpunog okruženja posustala hrvatska obrana Vukovara, te se već 23. godinu taj datum, sukladno odluci Hrvatskoga državnog sabora, obilježava kao Dan sjećanja na Vukovar. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", na svaki grob vukovarskog branitelja polažu se upaljene svijeće i cvijeće.
Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. godine. Do sloma obrane grada poginule su 1.624 osobe, a ranjeno ih je više od 2.500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba . Pa ipak, iako je prošlo više od dvadeset godina, kao da je bilo jučer. Rane su još duboke, ali naš Vukovar i danas ponosno stoji. Uzdiže se iz pepela i ogledavši se u Dunavu pokazuje svoje novo - staro lice u krvavo stečenoj slobodi.
Ove godine, na 23. obljetnicu pada Vukovara, cijela Hrvatska nacija će se ujediniti u molitvi i sjećanju na naše branitelje koji su se hrabro borili do kraja te poginuli za Hrvatsko ime i slobodu, veličanstveno i dostojanstveno. Tako ćemo i mi u župi sv. Mateja slaviti misu zadušnicu u 18 sati te nakon mise u procesiji sa upaljenim svijećama poći do Vukovarske ulice do centralnog križa gdje će u 19 sati biti zajednička molitva za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. U toj zajedničkoj molitvi pridružit će nam se i ostale mostarske župe. U molitvi smo sa svima koji su na bilo koji način pogođeni ratnim strahotama. Molimo za sve one koji su poginuli u obrani domovine i našeg naroda.

Te na kraju želimo istaknuti samo jedno. Poruka je ista - "I reći ću Vam samo još jednu stvar - zapamtite Vukovar".

Ivana Boras

Natrag