Akcija MIVA 2023

Poštovani župnici, dragi prijatelji misija!

Bliži se spomendan sv. Kristofora, zaštitnika vozača, putnika, mornara, oluja i nevremena... Uz najbližu nedjelju sv. Kristofora (23,7. 2023.) vezana je misijska akcija MIVA kada se prikupljaju sredstva za nabavku prijevoznih sredstava i drugih korisnih vozila u misijama.

Pastoral, evangelizacija i život u misijama je jednostavno nemoguć bez prijevoznog sredstva pogotovo jer su naši misionari uglavnom u seoskim sredinama poprilično udaljenim od gradova. Drug problem su loši putovi te nesigurne i neorganizirane prometne veze. Prema kazivanju misionara prijevozna sredstva su u službi najpotrebitijima u njihovim misijskim zajednicama.

Geslo akcije MIVA je „Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre. " Sudjelujući u ovoj akciji, s jedne strane pomažemo širenju Radosne vijesti i spasenju ljudi, a s druge strane zahvaljujemo Bogu za sve sretno prijeđene kilometre. Skoro svi svećenici su vozači kao i većina naših vjernika tako da uistinu imamo na čemu Bogu zahvaliti. Akcija MIVA se organizira 23. srpnja ali župnici mogu izabrati i drug termin tijekom ljeta odnosno godine. Taj dan se mogu blagosloviti prijevozna sredstva, vozači i putnici. U tome vam mogu pomoći promidžbeni materijali koje možete naručiti u Misijskoj središnjici: veseli kilometri: aktivnosti za obitelji na putovanju, litanije puta, mirisi za auta, naljepnice sv. Kristofora... Veseli kilometri su posebno zanimljivi i mogu se koristiti u katehezama s djecom i mladima. Kroz igru na vrlo razumljiv i prihvatljiv način govore o plodovima Duha Svetoga. Mogu vam koristiti kao darovi obiteljima s djecom, prvopričesnicima i krizmanicima.

Zahvaljujem svim župnicima i njihovim suradnicima koji organiziraju akciju MIVA u svojoj župi. Velika je to potpora i ohrabrenje za sve nas i za sve naše misionare. Pozivam i druge župnike da zahvale Bogu za sve prijeđene kilometre tako što će organizirati ovu važnu akciju. I na taj način uključujemo se u najvažniju misiju Crkve: EVANGELIZACUU.

Uz zahvalu za razumijevanje i pomoć sve vas srdačno i s poštovanjem pozdravljam

 

Mons. Luka Tunjić

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH

Natrag