Bunjevačka dužijanica u Mostaru

Ove godine u Mostaru se obilježava Dužijanca, kojom Hrvati Bunjevci slave završetak žetve i zahvaljuju Bogu za sve darove. Zahvala se očituje u duhovno-religioznom i kulturno-stvaralačkom djelu. Dužijanca također ima i veliki povijesni značaj za nacionalni identitet Hrvata, a različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota običaja Hrvata Bunjevaca.
Bunjevački Hrvati će se na najbolji mogući način predstaviti u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nas vratiti u prošlost. Vjerujemo da im ovakvi susreti pomažu da u svojoj zemlji podrijetla i matičnim zemljama njeguju svoje običaje i jezik, ali i da kroz kontinuiranu vezu sa  zemljom svojih predaka čuvaju svoj nacionalni identitet.
Dužijanca je najveća manifestacija svih Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana zaredom na gradskim trgovima i u crkvama te na taj način pokušavaju očuvati običaje, kulturu i tradiciju. 

U privitku imate dvodnevni program te vas pozivamo na euharistijska slavlja koja će biti u subotu i u nedjelju 22. i  23. srpnja 2023. u 10.00 sati. Nedjeljnu Euharistiju u mostarskoj katedrali predvodit će naš biskup msgr. Petar Palić.

U privitku imate pozivnicu na otvorenje izložbe Šime Perića iz zbirke umjetnina Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pod nazivom "Vedar dan", koja će biti otvorena u subotu 22. srpnja 2023. godine zajedno s izložbom „Bunjevačka nošnja i ris“ u Biskupijskom centru u Mostaru s početkom u 19 sati.

Natrag