Jednodnevni izlet čitača župe sv. Mateja

Na jednome od susreta čitača praveći raspored čitanja dogovorili smo i jednodnevni izlet u Ravno kako bi se zajednički družili, posjetili našega bivšeg župnog vikara don Ivana Bijakšića i upoznali ljepotu prirode koji naš kraj skriva na tome području.

Izlet je planiran 13. veljače, a polazak je bio ispred crkve svetog Mateja. Ukupno je sudjelovalo osam čitača, predvođeni don Matom Peharom. Uz led na putu i hladnoću na polju, u kombiju je vladala topla, vesela ali i molitvena atmosfera.
U 11 sati stigli smo u Ravno gdje nas je dočekao don Ivan Bijakšić župnik župe Male Gospe – Ravno, te župni upravitelj župe Uznesenja BDM – Trebinja.

Don Ivan nas je poveo u obilazak Vjetrenice, gdje nas je dočekao vodič. Nakon upoznavanja
vodiča krenuli smo u obilazak Vjetrenice. Smještena je 300 m istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.

U jednoj od „dvorana“ u Vjeretrenici koja se zove „Akustična dvorana“ zapjevali smo i jednu duhovnu pjesmu kako bi diveći se ljepotama prirode koje je Bog stvorio u Vjetrenici iskazali slavu i čast Bogu. Nakon toga posjetili smo Arheološko područje Crkvina u Zavali nalazi se u selu Zavala. Proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Na lokalitetu Crkvina nalaze se arheološki ostaci nekoliko kulturnih dobara, gdje su i ostatci ove crkve sv. Petra od IX.-XI. St.

Uz obilazak bogatih prirodno-kulturnih bogatstava toga kraja, neizostavan dio našega izleta bilo je naše najveće bogatstvo – sv. Misa koju smo slavili u župnoj crkvi u Ravnom, a svetu je Misu predslavio župni vikar don Mate Pehar. Ta sv. Misa ostat će urezana duboko u našim srcima jer smo imali priliku i milost pričestiti se pod obje prilike – kruha i vina – Tijela i Krvi.

Odlazimo u posjet crkvi sv. Roka koju je po predaji gradila kraljica Jelena Anžujska u 13. st. Oštećena je u potresu 1996.g te postala zavjetnom crkvom, da bi bila obnovljena sredstvima UNESCO-a.

U 14:00h dolazimo u konobu „Ognjište“ gdje nas dočekuje vesela obitelj Batina koja je pripremila ukusni ručak i desert, a i odličan glazbeni repertoar. Bog ih je obdario talentiranom djecom koja su nama uljepšala dan i ovaj izlet.

Nakon ručka uz pjesmu i molitvu krenuli smo nazad u Mostar zahvalni Bogu na ovome lijepome danu i iskustvu. Ovaj jednodnevni izlet doprinio je boljem upoznavanju čitača a i kulturnom i povijesnom vrijednostima u BiH.

Snježana Tole

Natrag