Misom na grobu Sv. Petra biskupi BK-a BiH započeli pohod „ad limina“

Biskupi BK-a BiH započeli su svoj redoviti pohod „ad limina“ u Rimu, na blagdan Sv. Filipa i Jakova, 3. svibnja, slavljem svete mise na grobu prvaka apostola Sv. Petra u njemu posvećenoj bazilici u Vatikanu.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom.

Koncelebrirala su desetorica svećenika najvećim dijelom iz Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima predvođeni rektorom preč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom te vršitelj dužnosti rektora u Papinskom svećeničkom zavodu Campo Santo Teutonico u Vatikanu vlč. Branko Jurić, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević i vlč. Filip Sertić.

Sudjelovalo je i nekoliko vjernica koje su pročitale misno čitanje i molitvu vjernika te jedan bogoslov.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup je, započinjući propovijed, kazao kako je slavlje svete mise na oltaru na grobu Sv. Petra prvi čin njihova redovitog pohoda ad limina apostolorum (pragovima apostola). „Stoga smo duboko zahvalni Božjoj providnosti za ovaj blagoslovljeni početak kao i za sretnu okolnost da svoj pohod ovim euharistijskim slavljem, po rasporedbi crkvenoga kalendara, započinjemo upravo na zajednički blagdan dvojice apostola, Sv. Filipa i svetoga Jakova Mlađega“, kazao je mons. Vukšić.

„Ovo je blagoslovljena prigoda za sve nas, okupljene na euharistijskom slavlju, da (…) u svoje ime i u ime svih vjernika naših biskupijskih zajednica, ponovno ispovjedimo vjeru u apostolsku Crkvu, koja je istovremeno i neodvojivo također jedna-sveta-katolička (…) Ovo je prigoda za osvježiti svoju vjeru da je Isus ustanovio Crkvu da bude stalna zajednica spasenja. I da je njezino poslanje, odnosno nastavak svoga poslanja po njoj, na početku povjerio vodstvu i služenju apostola“, poručio je, među ostalim nadbiskup Tomo.

Nakon mise vlč. Branko ugostio je biskupe na doručku poslije čega su započeli svoj pohod koji će trajati do 8. svibnja.

Za vrijeme pohoda biskupi će susresti papu Franju i 15 njegovih najbližih suradnika, pročelnika dikasterija koji su nadležni za različita područja crkvenoga života. Pozivanju sve da svojim, zajedničkim i pojedinačnim, molitvama prate ovaj pohod kako bi, uz blagoslov Božje providnosti, donio plodove koji će biti na slavu Božju, korisni za napredak Crkve i za dobro svih njezinih članova. Posebice pozivaju župne zajednice u svojim biskupijama da za vrijeme euharistijskih slavlja, u nedjelju 5. svibnja, mole Božji blagoslov za spomenute nakane, javlja KTA.

 

nedjelja.ba

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svijet/misom-na-grobu-sv-petra-biskupi-bk-a-bih-zapoceli-pohod-ad-limina/32981

Natrag