Priopćenje Biskupske konferencije BiH

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je, 16. i 17. srpnja 2014. u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, svoje 61. redovno zasjedanje pod predsjedanjem mons. Franje Komarice, biskupa banjolučkog i predsjednika BK BiH. Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, Slovenske biskupske konferencije mons. JurijBizjak, biskup koparski, i Međunarodne biskupske konferencije mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup metropolit beogradski.

Biskupi delegati su prenijeli pozdrave i izraze zajedništva svojih Biskupskih konferencija s posebnim naglaskom na solidarnosti s ljudima koji su pogođeni poplavama i klizištima. Također su upoznali nazočne biskupe s najvažnijim crkvenim i društvenim događanjima na području svoje krajevne Crkve.

Prvog dana zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH mons. LuigiPezzuto. U svom obraćanju biskupima istaknuo je važnost dobre formacije budućih svećenika što uključuje odgoj psihe, intelekta, duha i srca svećeničkih kandidata kako bi postali pastiri spremni staviti se u službu zajednice povjerene njihovoj pastoralnoj skrbi. Govoreći o političko-socijalnim prilikama u Bosni i Hercegovini i predstojećim izborima, poseban naglasak stavio je na socijalni nauk Crkve i služenje općem dobru.

Biskupi su saslušali izvješća svojih delegata: s plenarnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije održanog od 19. do 22. svibnja 2014. u Rimu (Italija); s 99. njemačkog katoličkog zborovanja održanog od 28. svibnja do 1. lipnja 2014. u Regensburgu (Njemačka), sa Susreta glasnogovornika europskih Biskupskih konferencija održanog od 11. do 14. lipnja 2014. u Lisabonu (Portugal) te sa Susreta generalnih tajnika europskih Biskupskih konferencija održanog od 19. do 22. lipnja 2014. u Strasbourgu (Francuska).

Biskupi su dali svoje primjedbe na prijedloge: Pravilnika za hrvatski martirologij HBK i BK BiH, Pravilnika Nacionalnog ureda za hrvatsku inozemnu pastvu, Pravilnika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu i Pravilnika delegatske službe za hrvatsku inozemnu pastvu, te će ih uputiti na razmatranje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Biskupi su saslušali Izvješće Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu te prihvatili izvješće Nadzornog vijeća spomenutog Caritasa. Također su odobrili Caritasu Biskupske konferencije BiH pokretanje procesa promjena u provedbi projekta: „Organizacijski razvoj Caritasa“ koji za cilj ima usklađivanje Statuta nacionalnog Caritasa s Međunarodnim i Europskim Caritasom.

Razmotrivši izvješće Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine o programu pomoći poplavljenim područjima realiziranom kroz biskupijske i župne Caritase, biskupi i ovom prigodom izražavaju posebnu blizinu sa svima koji su pogođeni poplavama ili klizištima. Odaju osobito priznanje svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su u vrijeme i nakon poplava ostali sa svojim vjernicima hrabreći ih u vjeri i pomažući svim ljudima u potrebi u čemu su im se pridružili brojni volonteri. Zahvaljuju Međunarodnom i Europskom Caritasu te osobito Hrvatskom Caritasu za ovogodišnju akciju Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini te nesebičnu pomoć ljudima u poplavljenim područjima. Raduje ih što je iskazana velika solidarnost među svim ljudima u Bosni i Hercegovini koja je jasan pokazatelj da stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju državu koja će uistinu biti u službi svakoga čovjeka i svakog naroda na svim prostorima. Potiču sve odgovorne institucije i pojedince da se snažno zauzmu u davanju strukturalne pomoći ljudima na klizištima i u poplavljenim i područjima.

Biskupi su izrazili svoju potporu pokretanju postupka za beatifikaciju ubijenih svećenika – svjedoka vjere – Banjolučke biskupije: vlč. Ante Dujlovića, vlč. WaldemaraMaximilijana Nestora, don Jure Gospodnetića, vlč. Ivana Grgića, vlč. Filipa Lukende ubijenog zajedno sa sestrom milosrdnicom Cecilijom Grgić, vlč. Tomislava Matanovića i mons. Kazimira Višatickog.

Imajući u vidu Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 12. 10. 2014., biskupi ponovno potiču sve one, koji su se rodili u Bosni i Hercegovini, a trenutno u njoj ne žive bilo da su prognani ili je napustili iz drugih razloga, da se ne odriču svoje domovine te da na vrijeme izvade CIPS-ovu (osobnu) iskaznicu i da se, ako će glasovati dopisnim putem, do 29. 7. 2014. prijave Centralnom izbornom povjerenstvu kako bi imali mogućnost sudjelovati na izborima i dati svoj glas onima koji će se uistinu zauzimati za dobro čovjeka i za dobro svog i svih drugih naroda i svih ljudi. Biskupi su također odlučili da će uputiti posebnu izjavu uoči jesenskih izbora.

Nakon što je nekim predsjednicima i članovima Vijeća i Komisija BK BiH istekao petogodišnji mandat, biskupi su dogovorili da predsjedaju: kardinal Puljić Vijećem za bogoslovna sjemeništa, Vijećem za mala sjemeništa te Vijećem za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama; biskup Perić Vijećem za katehezu i Povjerenstvom za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i vjeronauk u osnovnim i srednjim školama pri spomenutom Vijeću te Vijećem za kler; biskup Komarica Vijećem za liturgiju i Komisijom Justitia et pax te Caritasom BK BiH; biskup Vukšić Komisijom za nauk vjere, Vijećem za sredstva društvenog priopćivanja te Nadzornim vijećem Caritasa BK BiH, a ostaje član Biskupske komisije za Hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu; biskup Sudar Pedagoškim vijećem katoličkih „Škola za Europu“ i Vijećem HBK i BK BiH za inozemnu pastvu, a nadziat će i upravljanje jedinstvenom blagajnom BK BiH; biskup Semren Vijećem za obitelj i Vijećem za laike te Odborom za mlade pri tom Vijeću. Biskupi su također dogovorili sastav članova Vijeća i Komisija.

Na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja biskupi su sudjelovali na Misnom slavlju u banjolučkoj katedrali kojim je biskup Komarica obilježio 25. godišnjicu upravljanja Banjolučkom biskupijom. Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputio biskup Komarica.

Natrag