Proslava našeg nebeskog zaštitnika sv. Mateja

Župa Svetoga Mateja na Rudniku na ovogodišnju svetkovinu, 21. rujna 2023., doživjela je dvostruko slavlje: proslavu svoga nebeskog zaštitnika sv. Mateja i 30 godina od osnutka župe. Ovu, jedinu župu u Hercegovini posvećenu sv. Mateju apostolu i evanđelisti, na Bogojavljenje 6. siječnja 1993., u jeku rata, msgr. Pavao Žanić, biskup mostarsko-duvanjski, zajedno s koadjutorom biskupom Ratkom Perićem, odcijepio je od katedralne župe Marije Majke Crkve s još tri nove gradske župe, posvećene četvorici evanđelista: Mateju, Marku, Luki i Ivanu.
Svečanu večernju svetu Misu predslavio je biskup mons. Petar Palić u suslavlju velikog broja dijecezanskih i redovničkih svećenika. U asistenciji bilo je više bogoslova i ministranata. Župnik don Tomislav Ljuban pozdravio je na početku misnoga slavlja biskupa Petra, sve svećenike te mnogobrojne vjernike koji su ispunili prostranu župnu crkvu ali i dvorište i prostor oko crkve. Župnik je kazao da u ovo misno slavlje i svoje molitve uključujemo prvoga župnika pok. don Jozu Blaževića, a biskup Petar u uvodu u svetu Misu da se zahvalno želimo sjetiti svih onih koji su ugradili sebe u ovu župu, bilo da se radi o svećenicima ili vjernicima, u rast ove župe, materijalni i duhovni. Liturgijsko pjevanje izvodio je župni zbor kao i Stijepo Gleđ Markos, dubrovački tenor, koji je nakon svete Mise izveo duhovni koncert “Dotakni me Isuse” kojega je organizirala udruga “Otac”.
Biskup Petar u homiliji između ostaloga postavio je pitanje svima nama: “Tko je bio sv. Matej i zašto ga se uopće sjećamo, zašto ga slavimo?” Iz Svetoga Pisma nemamo puno podataka o njegovu životu. Znamo dvije činjenice a to su da ga zovemo apostolom i evanđelistom. Svaka od ovih činjenica stavlja ga u izabrano društvo. Prvo društvo je društvo apostola – onih koji su bili uz Krista i kojima je Krist povjerio izgradnju svoga stada da dalje grade njegovu Crkvu. Isus je pozvao i izabrao 12 apostola, 12 svojih učenika da donose Radosnu vijest u svijet. Osim što je jedan od Dvanaestorice, Matej je također i jedan od četiri evanđelista. To što je bio i apostol i evanđelist čini Mateja veoma značajnom osobom u povijesti Crkve. Mi ne štujemo Mateja zbog njega samoga. On ne upućuje ljude na sebe nego na svoga Učitelja, Gospodina Isusa Krista. I to je razlog zašto slavimo sv. Mateja. Želimo iz njegova života i njegova životnog stava učiti kako se to biva i postaje Isusovim apostolom. A prvi korak u svemu tome jest kajanja i obraćenja. Sv. Matej nije postao svetac prije nego je postao grješnik. Treba li nam bolja poruka i bolji primjer od sv. Mateja koju dva puta ponavlja u svome Evanđelju: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (3,2; 4,17).
Svečanoj proslavi patrona župe i 30 godina od osnutka župe prethodila je duhovna trodnevnica, prije svete Mise molila se krunica a vjernici su imali priliku za svetu ispovijed.

CnaK.ba

https://www.cnak.ba/vijesti/crkva-u-hrvata/bih/proslava-sv-mateja-u-mostaru-2/

Natrag