Proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije

MOSTAR – Svečanom večernjom Euharistijom 19. ožujka proslavljena je svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Misno slavlje uoči 89. redovitoga zasjedanja Biskupske konferencije u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio je nadbiskup metropolit splitsko-makarski mons. Zdenko Križić. Na početku svete Mise biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić svima je uputio pozdrav i dobrodošlicu a osobito predvoditelju misnoga slavlja mon. Križiću. Pozdravio je zatim prisutnoga mons. Tomu Vukšića, nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog, mons. Marina Barišića, umirovljenoga splitsko-makarskog nadbiskupa, mons. Tomislava Rogića, šibenskoga biskupa, mons. Ranka Vidovića, hvarskoga biskupa, mons. Ratka Perića, biskupa u miru, mons. Željka Majića, banjolučkoga biskupa, mons. Aldu Cavallija, apostolskoga vizitatora za župu Međugorje, mons. Roka Glasnovića, dubrovačkoga biskupa, mons. Domenica Cornacchia, biskupa delegata Talijanke biskupske konferencije, mons. Javiera Camañes-Forésa, tajnika Apostolske nuncijature u BiH, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozu Grbeša i generalnoga vikara don Nikolu Menala. U koncelebraciji je bio velik broj svećenika, dijecezanskih i redovničkih, a među brojnim vjernicima koji su ispunili katedralu bile su prisutne i redovnice raznih kongregacija.
Tijekom svete Mise liturgijsko pjevanje animirao je zbor “Pro musica” i katedralni zbor “Marija” kojim je ravnao maestro don Dragan Filipović. Svirao je Simfonijski orkestar mladih Pro musica, a kao solisti nastupili su: Anita Ljubić, Mia Anić, Hrvoje Merdžo, Matej Perić i Emanuel Musa.
Nadbiskup Križić na početku homilije prisjetio se riječi sv. Terezije Avilske, naučiteljice Crkve: “Ne sjećam se da sam ga do sada išta molila a da nisam bila uslišana. On mi je pribavio više dobara nego što sam ga znala moliti…” Istinu o sv. Josipu iskusio je i naš narod u teškim trenutcima svoje povijesti te ga je iz toga razloga i Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom hrvatskoga naroda.
Evanđelja su veoma škrta s obzirom na informacije o životu i radu sv. Josipa, kazao je mons. Križić. Međutim, i ono malo što nam je dostupno daje nam mogućnost da možemo jasno dokučiti duhovnu veličinu ovog izvanrednog čovjeka i sveca.
Nadbiskup Zdenko u ovoj homiliji zaustavio se na jednome elementu koji je veoma obilježio Josipov život a to je molitva. Napomenuo je da je ovu godinu, koja prethodi jubilarnoj godini 2025. papa Franjo proglasio Godinom molitve i pozvao sve vjernike da intenzivnije mole jer molitva ima moć činiti čuda na svim razinama. Upravo u sv. Josipu nalazimo istinskog uzora molitve. Evanđelja nam ne donose ni jednu Josipovu izgovorenu riječ. No i bez svega toga Josip nam je uistinu uzor.
Bitni dio molitve i njezin glavni cilj jest traženje i vršenje volje Božje. Bez molitve, bez komunikacije s Bogom to nije moguće. Da Josip nije bio u komunikaciji s Bogom, ne bi mogao ni čuti ni izvršiti volju Božju. Bog govori čovjeku uvijek i po danu i ponoći pa i u njegovoj tami. Čovjek koji s Bogom prijateljuje nije pošteđen noći i tama ali mu ni tada neće nedostajati svjetla Božje riječi. Bog svojim miljenicima uvijek daje i nikada nisu ostavljeni i zaboravljeni, kazao je mons. Križić.
Govoreći o načinu naše molitve mons. Zdenko kazao je kako se ako se nađemo u agoniji molitva postaje teška i od nje se često bježi. Površna je i u njoj nismo nimalo bolje upoznali sebe, nismo ništa čuli i nikakvu odluku donijeli. Takva molitva ostaje neučinkovita jer u molitvi osoba mora doći do jače spoznaje samoga sebe i što treba u životu mijenjati.
Sveti Josip bio je uzor molitve i on je svoj život pretvorio u molitvu a molitva ima upravo taj cilj – pretvoriti život osobe u ugodan prinos Bogu. Josip je obavio svoju zadaću i završio svoje poslanje i nečujno nestao. Tiho je umro kao što je tiho i živio. Važno je u životu izvršiti svoje poslanje i umrijeti smrću pravednika. On neka svima nama isprosi od Boga upravo to, završio je ovim riječima homiliju nadbiskup Križić.
Kroz tri večeri priprave na svetkovinu sv. Josipa u mostarskoj katedrali okupljeni su vjernici imali mogućnost sudjelovati u pobožnostima na čast sv. Josipu kao i na misnim slavljima koja su predvodili don Zvonimir Rezo, don Ivan Turudić i uočnicu biskup Petar.

 

cnak.ba

https://www.cnak.ba/vijesti/crkva-u-hrvata/bih/proslavljena-svetkovina-sv-josipa-zastitnika-mostarsko-duvanjske-biskupije/

Natrag