Tropletovi dani kulture – vjera, baština, identitet

U okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet (TDK2023) HKZ Troplet organizira Studijski dan Potraga za korijenima i poziva mlade da nam se pridruže. Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje na kojem će mladi posjetiti prirodne znamenitosti, kulturno-povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, te muzeje i galerije tragajući za korijenima našega naroda, naše baštine i identiteta. Svake godine krećemo određenom rutom, a ishodišna točka je uvijek ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru.

I ove godine krećemo od Cimske bazilike i planiramo posjetiti: Široki Brijeg, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, franjevački samostan, muzej i galeriju, kao i ratno sklonište - ranokršćansku baziliku u Mokrom - crkvu svetih Petra i Pavla i zbirku starina župe Kočerin u kojoj je pohranjena  Kočerinska ploča, Aleju hrvatske ćirilice, nekropolu u dvorištu osnovne škole, nekropolu Lipovci na kojoj je pronađena Kočerinska ploča - ostatke ranokršćanske dvojne crkve (bazilike) u Posuškom Gradcu - crkvu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, franjevački muzej “U kući oca mojega” – Barzonje na Blidinju, misište, crkva Gospe Snježne - nekropola stećaka Dugo polje – Kedžara, groblje grob i kip Dive Grabovčeve – crkva sv. Ilije u Masnoj Luci, Franjevačka kuća molitve, galerija – povratak u Mostar.

Sve troškove organizacije putovanja, posjeta i zajedničkog ručka snosi HKZ Troplet.

U Potragu za korijenima idemo autobusom, u subotu, 4. studenoga s polaskom u 7.30 sati  ispred glavnog ulaza na stadion Zrinjskoga.

Pozivamo mlade, srednjoškolce i studente, na ovo zanimljivo studijsko putovanje! Posebno potičemo mlade koji su aktivni u svojim župnim zajednicama, kao i njihove župnike i svećenike, da se prijave kao skupine.

Natrag