Zaštita života i pravo na život od samog začeća do biološke smrti

Na prijedlog Svetog Oca i prema odluci Biskupske konferencije BiH, prva nedjelja veljače posvećena je razmišljanju i molitvi za dar života. Povodom toga, svoju je poruku uputio predsjednik Vijeća za obitelj BK-a BiH dr. mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Kako je na početku naglasio, ljudsko dostojanstvo pripada svim ljudima i cijelom čovječanstvu. „Ljudska osoba kao nositelj ljudskog dostojanstva ujedno je i nositelj neotuđivih ljudskih prava. Ljudsko je dostojanstvo univerzalno, što znači da pripada svakom čovjeku pojedincu bez iznimke. To dostojanstvo vrijedi bezuvjetno, ne može se ni steći, ni izgubiti. Ono je stoga nepovrjedivo“, objasnio je svoju uvodnu rečenicu biskup Marko.

S filozofskog gledišta
U nastavku je spomenuo kako je ključni poticaj priznavanju tog dostojanstva dala filozofija Immanuela Kanta. „Za Kanta je ljudsko dostojanstvo utemeljeno u čovjekovoj moralnoj naravi. On, naime, strogo razlikuje dostojanstvo (Würde) i cijenu (Preis) te tako suprotstavlja bezuvjetnu vrijednost dostojanstva svakoj relativizaciji (…) Povijest pojma ljudskog dostojanstva već kod Émilea Durkheima postaje ishodištem novoga promatranja čovjeka (…) Hans Joas tvrdi kako je bolje govoriti o svetosti osobe, nego o svetosti individuuma kako bi se izbjeglo egocentrično sakraliziranje individuuma, a time i narcistička nesposobnost za čovjekovu komunikaciju s drugima (…) Kad je riječ o jednaku dostojanstvu svih ljudi (…), treba reći da je dostojanstvo tijesno povezano s moralnim univerzalizmom. Nerođeno (začeto) dijete je čovjek kao i rođeno. Živi čovjek ima dostojanstvo kao i mrtav čovjek, i to je veliki civilizacijski pomak u vrjednovanju ljudskog života“, podcrtao je biskup Semren.

Djeca su bogatstvo za čovječanstvo i Crkvu
Na toj crti nastavio je kako od trenutka začeća počinje novi život koji nije ni očev ni majčin, nego život novoga ljudskog bića koje se samostalno razvija i postaje individuum za sebe. „Suvremena genetika utvrdila je da je tu od prvog časa utvrđen program onoga što će to biće biti – čovjek (…) U svojoj svakidašnjici svjedočimo stradanju djece u cijelom svijetu, a danas pogotovo stradanju djece u agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu. Djeca nas podsjećaju na činjenicu da smo svi, prvih godina života, potpuno ovisni o dobrohotnosti drugih. Ali djeca su oličenje povjerenja, vjere, ljubavi i nade te neposrednosti i iskrenosti. Zato Isus u evanđelju kaže: 'Slavim te, Oče, Stvoritelju neba i zemlje, jer si otajstva kraljevstva sakrio od učenih i umnih, a objavio malenima' (Mt 11,25) (…) Djeca su, dakle, za čovječanstvo kao i za Crkvu bogatstvo jer nas neprestano podsjećaju da je vjera nenadomjestiv uvjet za ulazak u kraljevstvo Božje, a to je da se ne smatramo samodovoljnima, nego potrebnima pomoći, ljubavi i oproštenja – svi smo potrebni pomoći, ljubavi i oproštenja“, posvijestio je predsjednik Vijeća za obitelj BK-a BiH dodavši kako djeca zapravo podsjećaju na to da život nitko nije sam sebi dao, nego su ga svi primili, a nerijetko se dogodi da se to zaboravi „kao da bismo mi bili gospodari svoje opstojnosti, a u biti smo potpuno ovisni“.

Obitelj odgaja djecu za očuvanje stvorenoga
Kako je napomenuo biskup Marko, djeca podsjećaju na to da su svi, bez obzira na životnu dob, stanje ili društvene uvjete, sinovi i kćeri. „To je razlog radosti. Mnogi od nas odraslih više nisu sposobni za takvo što. Nerijetko nam osmijeh izgleda narisan, beživotan, umjetan i klaunovski. Djeca nas ponovno tome mogu naučiti; smijehu i plaču. Zapitajmo se: smijem li se spontano, iskreno i s ljubavlju ili mi je osmijeh umjetan? Jesam li izgubio sposobnost plakanja? Tim dvjema stvarima mogu nas poučiti djeca i zbog toga Isus svoje učenike poziva da postanu poput djece jer tko je poput njih, pripada nebu.

Obitelj odgaja djecu za očuvanje stvorenoga. Stoga je kultura očuvanja stvorenoga kultura dara, kultura zahvale i priznavanja stvarnosti. Samo obitelj može pružiti te temeljne vrijednosti. U obitelji se, naime, stječe iskustvo da smo voljeni, željeni, prihvaćeni“, poručio je, među ostalim, pomoćni biskup banjolučki te ovom prigodom u ime biskupa BK-a BiH, uputio iskrenu zahvalnost svima koji se na razne načine trude oko izgradnje kulture i civilizacije života, a izbjegavaju kulturu smrti.

J.P., KT

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/zastita-zivota-i-pravo-na-zivot-od-samog-zaceca-do-bioloske-smrti/28339

Natrag