Završio 26. susret misionara Crkve u Hrvata

Nakon tri dana molitve i razmjene iskustava kroz pohode znamenitim duhovnim toponimima Sarajeva, Goražda, Pala i Travnika 26. susret misionara Crkve u Hrvata završio je 10. srpnja svečanom Svetom misom u prepunoj travničkoj sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage, na grobu Sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistijsko slavlje predvodio je domaćin ovogodišnjeg Susreta misionara, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uz suslavlje nacionalnih i dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela (PMD) iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, misionara i većeg broja svećenika, te sudjelovanje mnoštva vjernika među kojima su bile i časne sestre misionarke.

U pozdravnom govoru na početku Misnog slavlja vlč. Željko Marić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić Travnik, izrazio je zadovoljstvo nazočnošću misionara, podsjetivši na bogatu povijest i snažnu vezu sjemeništa s misionarskim djelovanjem, čiji su bivši učenici bili i značajni misionari Nijemac o. Bernard Kohnen koji je u djetinjstvu došao u Travnik, o. Stjepan Mlakić rodom iz Fojnice, o. Serafin Tvrtković rođen u Solakovoj Kuli (općina Konjic) te Ante Gabrić rodom iz Metkovića. „Neka ovi svijetli primjeri i vaša nazočnost danas među nama te ova molitva pomognu da ovo sjemenište ponovno bude žarište misionarskih aktivnosti“, istaknuo je vlč. Marić.

Osvrnuvši se na rektorove riječi, dijecezanski ravnatelj PMD preč. Pavo Šekerija kazao je kako dolazak sudionika susreta misionara u Travnik nije slučajan. Govoreći o događaju pozvao je goste da se ukratko predstave. Prisutni su vjernici pozdravili radosnim pljeskom u znak podrške: don Dražena Klapeža (Tanzanija), don Borisa Dabu (Zambija), don Antu Batarela (Tanzanija), o. Antu Jerončića (Karibi), don Danka Litrića (Ruanda), fra Filipa Sučića (DR Kongo), fra Antu Kutlešu (DR Kongo), mons. Dragu Balvanovića (Peru), s. Celestinu Gavrić (Island), s. Ivu Jelić (Ekvador), s. Antonelu Medić (Ekvador), s. Zlatu Vrbić (Čile), s. Beatricu Krstačić (Brazil), s. Bogdanu Markić (Uganda), s. Jasnu Plavac (Salomonski otoci), s. Melaniju Cvrtak (Kosovo), s. Eriku Dadić (DR Kongo), s. Slavku Bogdan (Salomonski otoci)...

„Naši su misionari došli iz bijelog svijeta ovdje na grob Petra Barbarića moliti zajedno s vama da Božja riječ koju oni siju urodi obilnim plodom i kraljevstvo Božje da se širi“, kazao je kardinal Puljić, pozvavši vjernike da se žarče mole za misije i misionare, a u svojoj propovijedi posebno se osvrnuo na svijetao životni put vjere sluge Božjeg Petra Barbarića, djeteta pobožne hercegovačke obitelji sa snažnom željom za svećeničkim zvanjem, koji je svojim svetim življenjem te preranom smrću ostavio neizbrisiv pečat na Travničku gimnaziju. Njegovi učitelji isusovci, podsjetio je kardinal Puljić, zapazili su savjesnost tog sjemeništarca koji je postao uzor revno vršeći svoje dužnosti u koje je uranjao svoju dušu. Prema njegovim riječima, Petar je učitelje oduševljavao i svojim znanjem (između ostalog, prevodio je grčki i francuski), a njegove posebne pobožnosti bile su pobožnost Majci Božjoj i Srcu Isusovu, što je širio gdje je god mogao. Kad se razbolio, ostao je vjeran, optimističan i postojan. „Njegova poglavara o. Puntigama, koji će opisati njegov život, posebno je dirnulo to što je u svojoj bolesti, svjestan da umire, sačuvao divan optimizam, nadu i pouzdanje u Boga. To je tog isusovca zadivilo“, prisjetio se kardinal Puljić, opisavši kako je Petar hrabro prihvatio smrt i umro kao isusovac, a danas isusovci vode za naše vjernike iznimno značajan proces za njegovo proglašenje blaženim.

Podsjetivši kako su misionari dan prije hodočastili u Goražde Drinskim mučenicama, kardinal Puljić je naveo kako su nacionalni i dijecezanski ravnatelj PMD rado prihvatili njegov prijedlog da svi skupa u Travniku slave svetu Misu.

„Htio sam da s vama doživimo radost tog bića tako odanog Bogu, jer nam treba tako radosne vjere“, naglasio je te dodao da na ulici rijetko susrećemo radosne ljude – svi su nekako smrknuti i opterećeni – stoga moramo naći izvor radosti, a to je naša vjera. „I ovi misionari navještaju i propovijedaju tu radosnu vjeru. To je ta djelotvorna ljubav. I kad mi molimo za njih, zapravo molimo za sebe da živimo i svjedočimo vjeru. Njima hrabrost i ustrajnost, a nama da budemo pravi svjedoci vjere“, poručio je kardinal Puljić, napomenuvši kako nije dovoljno reći da je netko katolik – to treba zračiti iz čovjeka tako da ljudi dožive da on nosi i voli Isusa, da s Njim živi.

„Molimo naše drage sluge Božje i blaženike da nam pomognu radosno izvršiti svoje dužnosti na zemlji“, pozvao je kardinal Puljić na kraju propovjedi.

Mnoštvu vjernika obratili su se i nacionalni ravnatelji PMD u RH i BiH. Vlč. Antuna Štefana iz Varaždinske biskupije dirnula je vjernička molitva te im je čestitao na pobožnosti, zamolivši ih da mole za svoje biskupe, svećenike, redovnike i redovnice. Osvrćući se na susret misionara, prenio je kako ga je dirnula jednostavnost, poniznost i vjernost Isusu nadbiskupa koji voli narod. „S nama je bio sve ove dane od jutra do večeri. Uvijek nasmiješen, uvijek pažljiv, poziva na ohrabrenje. Daj Bože da dugo i puno imamo biskupa poput nadbiskupa Puljića“, kazao je nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj, zahvalivši svima koji su se skupa s nacionalnim ravnateljem PMD BiH don Ivanom Štironjom potrudili da dani posvećeni misionarima budu prelijepi i ostanu u najljepšim uspomenama.

Na danima susreta s misionarima don Štironja je zahvalio Bogu, kardinalu i njegovim institucijama i suradnicima, cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji – svima koji su taj događaj omogućili i podržali te vjernicima za sve što čine za misije i misionare. „Hvala vam za sve molitve, žrtve i odricanja. Hvala vam što dajete ono što možete od svoje sirotinje, od svojih potreba, od svojih usta. Hvala vam odavde i do kraja Lašvanske doline odakle ste ovdje okupljeni, pa i dalje... Neka vas dragi Bog prati na vašem putu. Svima nam je teško. I u ovoj Lašvanskoj dolini ima razloga za plač, ali nemojte plakati, nego se Bogu molite. Iz te molitve zasigurno će niknuti vjera koja nas snaži i hrabri da nosimo sve životne poteškoće i sve križeve, a onda će se tu roditi i ona nada koja nadilazi sve naše obiteljske pragove, ide do nakraj svijeta i uzdiže se do neba – do vječnosti. A iz toga se rađa i ljubav – ne samo za svoje bližnje, nego za one do nakraj svijeta, ljubav prema Bogu i braći ljudima, bez obzira na boju i naciju“, zaključio je na kraju nacionalni ravnatelj PMD u BiH don Štironja pozvavši puk da Lašvansku dolinu pretvore u dolinu molitve za misionare.

Ovaj 26. susret misionara Crkve u Hrvata završio je ovom svečanom Svetom misom uz liturgijsko pjevanje koje su predvodili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Ante Vrhovac i Mario Jurišić te okrjepom u sjemenišnom blagovalištu koju su pripremili odgojitelji sjemeništa na čelu s rektorom vlč. Željkom Marićem i ekonomom vlč. Markom Majstorovićem sa suradnicima i djelatnim osobljem.

Nakon Misnog slavlja i ranije tijekom programa prikupili smo dojmove sudionika do sada najbrojnijeg susretanja misionara, čuvši 24 komentara oduševljenja onih koji gotovo nemaju vremena za putovanja i susrete. Mnogi od njih zbog obveza u pastoralu ili pomoći stanovništvu godinama nisu sudjelovali u događaju, a većina prvi put obišla neke lokacije poput Goražda. Misionare se osobito dojmilo upoznavanje s tragičnim činjenicama i mjestom stradanja Drinskih mučenica. Među onima koji će ponijeti neizbrisivu uspomenu su i fratri Uganđani. Fra Augustus Byaruhanga (Tanzanija) i fra Matthias Kule (Kenija, Madagaskar i Mauricius) doživjeli su snažno iskustvo u Goraždu, a prenijeli su nam svoje ushićenje ljudima, gostoprimstvom i prirodom tijekom njihova prvog boravka u BiH. Uz širok osmijeh i s ljubavlju u riječima ovdašnjim ljudima poručili su da dođu upoznati njihovu Afriku jer jedni od drugih mogu mnogo toga naučiti. (kta/missio.ba)

Natrag