Sveta Misa i komemoracija žrtava komunizma na Radimlji kod Stoca

Potkraj 2. svjetskog rata, partizani su zarobili brojne hrvatske civile te ih „prijekim sudom“ osuđivali i ubijali. U svibnju/lipnju 1945., nakon Bleiburške tragedije, na tisuće sudionika Križnog puta, dovođeno je u Stolac na ovaj poznati „sud“ te ubijeno bez ikakvih dokaza.

Opširnije …

Propovijed mons. Gorskog na misi za žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda

Homiliju zagrebačkog pomoćnog biskupa Mije Gorskog na misi u subotu, 18. svibnja 2024. prigodom komemoracije Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda ispred crkve Muke Isusove u Maclju prenosimo u cijelosti.

Opširnije …

Bleiburg: Euharistijskim slavljem obilježena 79. obljetnica Bleiburške tragedije

Euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva s kraja Drugoga svjetskog rata, u petak 17. svibnja 2024. godine u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bleiburgu, predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

Opširnije …

Poruka pape Franje sudionicima konferencije o sportu i duhovnosti u Rimu

Sport je sve više "povlašteno mjesto susreta između ljudima i bratstva među narodima", napisao je papa Franjo u poruci upućenoj sudionicima međunarodne konferencije o sportu i duhovnosti pod nazivom "Staviti život u igru" u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje i Veleposlanstva Francuske pri Svetoj Stolici. Konferencija je s radom započela u četvrtak 16. svibnja u Francuskom institutu u Rimu, a završit će u subotu 18. svibnja. U nastavku objavljujemo cjelovit prijevod Papine poruke koja je objavljena u izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 17. svibnja.

Opširnije …

O podjeli oprosta za redovni Jubilej 2025. godine koji je proglasio papa Franjo

“Sada je došlo vrijeme za novi Jubilej u kojem će se ponovno širom otvoriti Sveta vrata kako bi sve pozvali na jako iskustvo Božje ljubavi” (Spes non confundit, 6). U Buli kojom najavljuje redovni Jubilej 2025. godine, Sveti Otac, u sadašnjem povijesnom trenutku u kojem je, “ne obazirući se na tragedije prošlosti, čovječanstvo izloženo novom i teškom ispitu pred kojim vidi mnoge narode potlačene brutalnošću nasilja” (Spes non confundit, 8), poziva sve kršćane da postanu hodočasnici nade.

Opširnije …