Propovijed mons. Gorskog na misi za žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda

Homiliju zagrebačkog pomoćnog biskupa Mije Gorskog na misi u subotu, 18. svibnja 2024. prigodom komemoracije Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda ispred crkve Muke Isusove u Maclju prenosimo u cijelosti.

Opširnije …

Bleiburg: Euharistijskim slavljem obilježena 79. obljetnica Bleiburške tragedije

Euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva s kraja Drugoga svjetskog rata, u petak 17. svibnja 2024. godine u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bleiburgu, predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

Opširnije …

Poruka pape Franje sudionicima konferencije o sportu i duhovnosti u Rimu

Sport je sve više "povlašteno mjesto susreta između ljudima i bratstva među narodima", napisao je papa Franjo u poruci upućenoj sudionicima međunarodne konferencije o sportu i duhovnosti pod nazivom "Staviti život u igru" u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje i Veleposlanstva Francuske pri Svetoj Stolici. Konferencija je s radom započela u četvrtak 16. svibnja u Francuskom institutu u Rimu, a završit će u subotu 18. svibnja. U nastavku objavljujemo cjelovit prijevod Papine poruke koja je objavljena u izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 17. svibnja.

Opširnije …

O podjeli oprosta za redovni Jubilej 2025. godine koji je proglasio papa Franjo

“Sada je došlo vrijeme za novi Jubilej u kojem će se ponovno širom otvoriti Sveta vrata kako bi sve pozvali na jako iskustvo Božje ljubavi” (Spes non confundit, 6). U Buli kojom najavljuje redovni Jubilej 2025. godine, Sveti Otac, u sadašnjem povijesnom trenutku u kojem je, “ne obazirući se na tragedije prošlosti, čovječanstvo izloženo novom i teškom ispitu pred kojim vidi mnoge narode potlačene brutalnošću nasilja” (Spes non confundit, 8), poziva sve kršćane da postanu hodočasnici nade.

Opširnije …

Zahvala don Antoniu Krešiću

Po odluci našega biskupa Petra Palića, župni vikar don Antonio Krešić od danas prelazi na novu službu u župu Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje. Don Antoniu za ove nepune dvije godine rada i zalaganja želimo zahvaliti na svemu što je učinio u našoj župi na veću slavu Božju.

Opširnije …